woningpresentatie

Woningpresentatie

Om je woning snel te kunnen verhuren, is het belangrijk dat je de woning goed aan de man kunt brengen. Dit doe je door gebruik te maken van verschillende woningplatforms zoals Funda en Pararius, en door de woning op de juiste manier te presenteren: een goede woningpresentatie. Maar wat is nou de beste manier om een huurwoning te presenteren? Waar kijken potentiële kandidaat huurders naar wanneer ze zoeken naar een nieuwe woning? Dat en meer zal ik gaan behandelen in dit artikel omtrent woningpresentatie.

woningpresentatie foto's

Woningpresentatie: goede foto’s

Een serieuze kandidaat huurder zal als eerste kijken naar de foto’s van een woning om erachter te komen of hij/zij het juiste gevoel krijgt bij de woning. De juiste foto’s geven een mooi, maar toch realistisch beeld weer van de woning in kwestie. Hierin helpt het als de woning leeg staat. Dit maakt dat het een stuk ruimtelijker oogt. Een goede makelaar kent de basis kneepjes van het fotograferen en zorgt ervoor dat hij foto’s maakt uit de juiste hoek, en met goede belichting. Waar je goed op moet letten bij het maken van foto’s van je woning:

 • Goede belichting: een woning komt pas echt tot z’n recht in het juiste licht. Dit zorgt ervoor dat de woning ruimer oogt, maar ook dat de fijne details van de woning wat meer naar voren komen. We raden je aan om foto’s altijd overdag te maken, het liefst gedurende de middaguren wanneer de zon op zijn hoogst staat.
 • De juiste hoek: een foto gemaakt uit de juiste hoek zorgt voor een overzichtelijk perspectief van de woning. Maak de foto’s van ongeveer 150cm vanaf de grond(rond heuphoogte voor een middellang persoon).
 • Kwaliteitsfoto’s: maak altijd gebruik van camera’s die hoogkwaliteit foto’s kunnen schieten. Vroeger werd je er als makelaar op afgekeurd als je foto’s maakte met je mobiele telefoon. Tegenwoordig kan je, voor huurwoningen, prima foto’s schieten met de hoog-kwaliteit camera’s op telefoons zoals de Samsung Galaxy (S21) of iPhone 13. Voor de verkoop van een woning zou ik je wel aanraden een professionele fotocamera te gebruiken.
woningpresentatie tekst

Woningpresentatie: de juiste advertentietekst

Naast goede foto’s, is een goede, uitnodigende advertentietekst een absolute must-have wanneer het aankomt op een woning advertentie. De tekst moet op een duidelijke manier omschrijven wat voor beleving je zult hebben als je in het huis woont. De meeste verhuurders en verhuurmakelaars spenderen veel tijd aan de woningpresentatie foto’s, maar gebruiken een standaard copy-paste verhaal als het aankomt op de woning advertentietekst. Dit is een grove fout, aangezien een serieuze kandidaat-huurder altijd de advertentietekst volledig door zal spitten. Een goede advertentietekst zal altijd voldoen aan de volgende punten:

 • Een introductietekst die omschrijft wat voor woning het is, waar het zich bevindt en wat er allemaal in de buurt te vinden is
 • Belangrijke punten vermelden zoals de huurprijs incl. en excl., vanaf wanneer de woning beschikbaar is, hoe lang is het huurcontract, waarborgsom
 • Woningkenmerken zoals type woning, oppervlakte in m2, aantal woonlagen, aantal (slaap)kamers, of er buitenruimtes zijn, en hoe de woning word opgeleverd(kaal, gestoffeerd, gemeubileerd)
 • Een gedetailleerde omschrijving van de indeling van het huis – dit kun je zien als een geschreven ‘rondleiding’ door de woning
 • Bijzonderheden over de woning of het huurcontract zoals wat de gewenste huurtermijn is, of de woning recent gerenoveerd is, of er gerookt mag worden of huisdieren toe zijn gestaan.

Extra tips voor een goede woningpresentatie

Daarnaast kun je als verhuurder of makelaar nog een aantal andere dingen doen om ervoor te zorgen dat je woning klaar is om gepresenteerd te worden. Je kunt o.a.:

 1. Ervoor zorgen dat de woning schoon en opgemaakt is
 2. In het geval van een woning in het hoge segment kun je wat rekwisieten en versiering plaatsen in de woning om het wat meer fleur te geven
 3. Zorgen dat er geen persoonlijke spullen staan zoals foto’s en portretten om de privacy te waarborgen
 4. Meubels e.d. verplaatsen zodat de woning ruimer oogt

Ben je een makelaar en was je op zoek naar wat tips en trucs om de woningen die je in beheer hebt beter te presenteren? Dan hoop ik dat je hebt genoten van bovenstaand artikel. Als makelaar en specialist in vastgoed geef ik andere makelaars en verhuurders advies op hoe zij het beste om kunnen gaan met de beheer en verhuur van hun portefeuille. Wil je meer weten of heb je andere vragen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.